Recommended by: MARIA LAURA BERLINGUER

Coltelli Artigianali Manca, in Pattada, is the place where owner Massimo Manca handcrafts sa rezolsa, the traditional Sardinian switchblade knife, which finds one of its main production centres in the small town in the province of Sassari.
Known throughout the world for their excellence – so much so that they are also called pattadesi – the knives from this territory have achieved such fame among enthusiasts that Massimo, by now a recognised master, has been able to collaborate with important brands – such as Ferrari and Ducati – for the creation of special sets, as well as entering with his creations into some of the most prestigious international private collections.
The production of the knives is strictly manual and requires the mastery of various traditional techniques: from the forging of the razor-sharp metal blades to the carving of the finest woods or materials such as ox horn, mutton and mouflon. Massimo carries out all these processes in his atelier in Pattada, combining tradition, passion and a meticulous search for perfection.

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Coltelli di tradizione

Da secoli, le leppe sarde raccontano la storia di una terra. Non sono semplici utensili, ma autentici capolavori che combinano funzionalità e ...

Da secoli, le leppe sarde raccontano la storia di una terra. Non sono semplici utensili, ma autentici capolavori che combinano funzionalità e bellezza, nati per durare nel tempo e tramandare un’arte che si rinnova in ogni generazione. Nel cuore di Pattada, dove la tradizione dei coltelli ha radici nella storia, Massimo Manca dà vita alle sue creazioni. Nel silenzio del suo laboratorio, tra il sibilo ruvido della lima e il battere deciso del martello sull’incudine, prende forma qualcosa di unico. Ogni coltello è un racconto: corni di bue, montone o muflone che si fondono con legni pregiati, lame forgiate con una precisione che solo la pazienza e la maestria di Massimo possono garantire.